Victoria Elvemo, 26, er restaurantsjef på Bjørk og snart ferdig utdannet vinkelner. I vår ble hun tildelt utdanningsstipend fra Stiftelsen Bodø Håndverkerstand for å videreutvikle fagområdet sitt. Bli bedre kjent med Victoria og hennes vinverden.
Fortell oss om en spesiell vinopplevelse.
– Tror det må være generelt det seneste året, å utvikle egen kunnskap innfor vin, men også gleden av å se når jeg også klarer å formulere det videre til venner, familie og kollegaer. Du ser at de får et skikkelig aha- øyeblikk hvor alt plutselig gir mening, det gjør meg ordentlig glad og syntes det er så fint å se!
Hvordan ser en perfekt kveld i Bodø ut for deg?
– Aller helst så er det middag med hele storfamilien på Tverlandet hos mamma og pappa med både kjæreste, søsken, tantebarn, besteforeldre, søskenbarn fra både nært og fjernt. På grunn av jobben så har man ikke alltid mulighet til å delta på alle tilstelninger som dukker opp, så når muligheten først byr seg så er det det koseligste jeg vet. Men skal man ta en sentrumskveld så er det gjerne å dra ut med typen eller gode venner, starte kvelden med et glass gode bobler på Craig Alibone, etterfulgt av full «Partypakke» på Larsen Mat og Vinbar med masse god vin (anbefaler aspargesen de har på sommermenyen sin, de er helt vilt gode. Der sitter jeg gjerne kvelden ut med godt selskap og god drikke.
Har du en restaurant/vinbar du drømmer om å besøke?
– Det må nok være å få sjekket ut litt flere fine dining restauranter rundt om, Re-Naa i Stavanger, Spontan Vinbar, Credo og Fagn i Trondheim, Maemo i Oslo, Noma i København eller Frantzén i Stockholm. Men samtidig så er det like hyggelig med disse små skjulte perlene man plutselig snubler over spontant når man minst venter det, og får en helt unik opplevelse.
Du utdanner deg til vinkelner i disse dager, fortell, hva går det ut på? Hvorfor valgte du denne utdanningen?
– Der går man inn på alt i fra vinens historie med både munker og romerne, alle de ulike druene, prosessen fra en vinstokk ute på vinmarken til det ferdige produktet i hyllen på polet, ulike produsenter og produksjonsmetoder, og mye, mye mer. Denne utdanningen er veldig relevant til jobben, og etter snart 10 år i bransjen så kjente jeg at jeg var moden for å ta fatt på litt større utfordringer. Det er innenfor et felt jeg syntes er utrolig spennende og lærerikt, og det er et felt man aldri kan bli helt ferdig utlært på, da det hele tiden skjer noe nytt i vinens verden.
Hvilket land er ditt favoritt vinland?
– Der er det Tyskland som topper lista hos meg, med deilig, tørr og syrefrisk Riesling og saftig Spätburgunder. Men også av de litt søtere vinene som Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein. Jeg blir aldri lei!
Hvis du skulle reise på vintur i morgen, hvor skulle det gå?
– Det går nok hånd i hånd med forrige spørsmål, en tur til Tyskland hadde vært skikkelig kult. Frankrike er som en god nummer to på lista, dra å sjekke ut alle disse erkeklassiske chateauene, vinmarkene i Burgund og høre fra de som har gjort dette gjennom flere generasjoner.
Hvordan føles det å få tildelt utdanningsstipend fra Stiftelsen Bodø Håndverkerstand?
– Jeg blir skikkelig ydmyk og takknemlig, jeg er typen som aldri vinner på Flax-lodd engang. Så når mailen tikket inn om at jeg hadde fått innvilget stipend (som jeg ikke visste at jeg var nominert til) var første tanken at det var en scam. Men er skikkelig takknemlig for de rundt meg som nominerte meg og Stiftelsen Bodø Håndtverkerstand som syntes at jeg var en av de som var en god match til stipendet.

Hva tenker du å bruke stipendet på?
– Som nevnt tidligere så kunne jeg skikkelig tenkt meg en mat- og vintur til Tyskland for sjekke ut både produsenter, de bratte vinmarkene i Mosel, og oppleve deres matkultur. Men en tur rundt om i Norge kunne også vært aktuelt, der det er så mange flotte og flinke drivere og restauranter som hele tiden er under utvikling.
Begrunnelse for tildeling: «Stiftelsen Bodø Håndverkerstand har fokus på unge personer som er gode rollemodeller for sine fag, viser ansvar, engasjement og har gode holdninger, som kan påvirke at ungdom søker yrkesfag. Noen som er gode ambassadører for sine fag og arbeidsplasser. Vinneren har av sin arbeidsgiver blitt karakterisert som en god ambassadør for sitt fag, har gode holdninger og interesse for å utvikle seg. Samt støtter opp om unge kollegaer. Vinneren påtar seg ansvar utover det generelt forventede. God kundebehandler. Tar vare på lærlinger og utplasseringselever. En resurs i bedriften og et Ja menneske. Er ivrig på å lære mer, og å bidra til bedriften.» – Aud Schjødt Fredriksen, leder i Stiftelsen Bodø Håndverkerstand.