Lutefisksesongen på Bjørk og Hundholmen Brygghus
Oktober er her, og det er tid for varme drikker, ullsokker, tente stearinlys, og ikke minst; lutefisksesong! Lutefisk er en av våre eldste og mest særegne matretter, og har lange tradisjoner i vår kystkultur. Stadig flere slutter seg til rekken av lutefiskelskere, og dersom du er en av disse, kan du glede deg over at den folkekjære retten er tilbake på menyene hos Bjørk og Hundholmen Brygghus.
I år som i fjor, og året før det, vil lutefisken være å finne på menyen hos Bjørk. Fisken får vi som alltid levert fra kvalitetsprodusenten Brødrene Berg fra Værøy i Lofoten. Den familiedrevne bedriften har produsert og videreforedlet skrei fra havområdene rundt øya helt siden 1980, og er i dag en av de store lutefiskleverandørene i Europa.
«Vinterskreien er utgangspunktet for den tradisjonelle norske lutefisken. Etter en mange hundre år gammel skikk blir skreien hengt til tørk i sol og vind. Tørrfisken legges i vann, så i lut, og så i vann igjen. Dette frembringer lutefiskens karakteristiske aroma og konsistens.» – Fra Brødrene Bergs nettsider.
Den benfrie lutefisken serveres tradisjon tro med ertestuing, baconsmør, Gulløye-potet, brunost, tyttebær, sirup og tre typer sennepssaus fra Mimi i Beiarn.


Også på Hundholmen Brygghus har den tradisjonsrike retten gjort sitt inntog på menyen. Den Bodø-baserte fiskeforedlingsbedriften Taste Of North har vært vår faste leverandør av lutefisk i mange år, og skuffer aldri når det gjelder å levere stykker av ypperste kvalitet. Historien til selskapet strekker seg helt tilbake til 1946, og fabrikken har i årtier vært akkreditert medlem av Norsk Kongelig Lutefisklag.
Den smakfulle lutefisken serveres med klassisk tilbehør; ertestuing, potet, bacon, brunost, sirup, rørte tyttebær, sennep fra Mimi og husets flatbrød.

